diumenge, 16 de desembre del 2012

Polvorons d'ametlla


Nadal s'acosta i aquest any no podré passar-lo a casa, així que per fer-ho tot una mica més nadalenc he decidit... fer polvorons. Tenen exactament el mateix gust de polvoró d'ametlla que els polvorons que sempre mengem a casa. Estic molt impressionada! La recepta és fàcil i no es fa gaire merder a la cuina. M'he basat en la recepta de "mantecados" de Dulce Algodón (quina és la diferència entre mantecados i polvorons?) i l'he adaptat una miqueta basada en altres receptes que he trobat per internet. Aquí teniu el resultat!

Ingredients:
- 250 g de farina
- 125 g de llard * (1/2 de la quantitat de farina)
- 63 g d'ametlla crua pelada (1/4 de la quantitat de farina)
- 70 g de sucre en pols (1/4 de la quantitat de farina més una mica més perquè em quedava sucre al cul del pot).
- un polsim de sal
- un polsim de canyella
- llavors de sèsam (opcional)

* Aquí és difícil trobar llard de veritat. Quan dic de veritat vull dir del que s'ha de mantenir a la nevera. El que trobo al supermercat és del que es pot estar a les lleixes sense refrigerar fins a la fi del temps. Així que m'he fet el meu propi llard. Per fer-ho heu de comprar greix de porc (a mi me'l van donar triturat, però pel que he llegit normalment ve en trossos grossos, i en aquest cas l'haureu de tallar vosaltres. Acostuma a ser greix del llom o del voltant dels ronyons. Hi ha moltes pàgines web que expliquen com fer-ho amb detall. Jo el vaig posar en una cassola amb un pèl d'aigua al forn (no estic segura que l'aigua sigui necessària, la vaig posar perquè les altres receptes ho deien però en acabar el llard encara quedava aigua a la cassola, així que la propera vegada ho provaré sense). El meu quart de quilo de greix tallat a trossets petits va trigar 45 minuts a desfer-se a 150 ºC. Quan està desfet simplement coleu-lo, aboqueu-lo en un recipient i guardeu-lo a la nevera (o al congelador si voleu que us duri més). Quan es refredi es tornarà tot blanc. Els residus que us queden al colador els podeu posar al forn una estona més fins que quedin rossos. Ja teniu llardons! (I per cert, per internet he trobat un munt de gent que jura i perjura que el llard fet a casa no té tants greixos saturats, els "dolents", com ens pensem, que en té menys que la mantega, i que en canvi té una quantitat respectable de greixos monosaturats, "els bons". Jo no en sé massa de tot el tema greixos, però he de reconèixer que m'ha fet sentir millor...).

Elaboració:

1) Pulveritzeu les ametlles amb el robot de cuina fins que quedi una farina fina (també podríeu comprar farina d'ametlla, clar, aquí no n'he trobat). En algunes receptes que he vist afegeixen una mica més d'ametlla triturada a trossos més grans perquè els agrada notar els trossets als polvorons. Jo no ho vaig fer, però la meva farina tampoc va quedar finíssima...

2) Barregeu les ametlles i la farina (jo ho vaig fer en el mateix pot del robot de cuina). Aboqueu-les en una safata de forn.

3) Torreu la barreja de farina i ametlla al forn. Jo la vaig deixar una mica més de 30 minuts a 150 ºC (300 F). No espereu que us quedi un color torrat, simplement es veurà més groguenca que la farina original. Cada 10 minuts vaig remenar la farina perquè es torrés homogèniament.

4) Espereu que la farina es refredi (important, o fondríeu el llard quan ho barregeu tot).

5) Barregeu la farina+ametlla torrades, el sucre, el polsim de sal, el polsim de canyella i el llard. Treballeu-ho amb les mans fins que us quedi una bola trencadissa.

6) Esteneu la massa sobre el marbre amb un corró. Ha de quedar força alta, de l'alçada que vulgueu els vostres polvorons. Talleu les galetes amb un motlle o, com en el meu cas, amb la boca d'un pot de vidre. Si voleu, poseu llavors de sèsam a sobre dels polvorons.

7) Poseu els polvorons en una safata de forn. Jo hi vaig posar paper vegetal per assegurar-me que no s'enganxessin. Deixeu-les al forn a 200 ºC (390 F) uns 25 minuts o fins que veieu que es doren.

Que tingueu un Nadal ben dolç!