Avantatges: Aquesta és la recepta del pa de llavors que heu tastat de la masovera tantes vegades. És un pa que està molt bé de fer perque no necessita amassar! Simplement és important deixar-lo reposar moltes hores, moltes més que el pa normal.
Ingredients
3 tasses de farina (queda més bo si poseu meitat farina blanca meitat integral)
1 i 1/4 cullerades de postre de sal
1 tassa i mitja d'aigua
1/4 cullerada de postre de llevat
Llavors al gust (lli, sèsam, girasol, carbassa, rosella...)
Elaboració
1) S'escalfa lleugerament l'aigua al microones, que quedi tèbia, i s'hi posa el llevat i es remena. S'hi deixa uns minutets.
2) Es barreja la farina, la sal i les llavors en un bol. S'hi tira l'aigua amb el llevat i es barreja tot (amb una cullera ja va bé)
3) S'embruta amb mantega un recipient. Si pot ser, és mes fàcil si és de mida mes petita que el motlle on es courà. També es pot posar paper encerat enlloc de la mantega. Poseu-hi la massa a dins. Si voleu, escampeu unes quantes llavors per la superfície, quedarà més bonic.
4) Deixeu reposar 8-12 hores (jo a vegades l'he deixat reposar 6 hores, i a vegades 24, i també va bé. Depèn molt de la temperatura de l'ambient). Ha de pujar. Si esta en un lloc calentó, millor.
5) Un parell d'hores abans de coure'l piqueu sobre la superfície del pa per eliminar les bombolles grans d'aire. Deixeu reposar un parell d'hores més. (jo a vegades em salto aquest pas i no passa res)
6) Preescalfeu el forn a uns 225 graus C (450 F), i també el recipient on es courà el pa, que ha de tenir tapa. L'ideal es una cassola de ferro colat. Jo ara ho he fet amb una cassola de vidre i també va bastant bé. Si no teniu res d'això una olla normal que pugui anar al forn ja anirà bé, tapada amb paper d'alumini. Pero la crosta queda millor si es un recipient que mantingui l'escalfor.
7) Quan estigui preescalfat el forn i el recipient poseu la massa en el motlle, intentant manipular poc la massa perque no es trenquin les bombolles d'aire. Si heu usat paper encerat poseu-lo a coure amb el paper i tot. Això evita manipulació i li va bé. Deixeu-ho coure amb la tapa durant uns 50 minuts.
8) Treieu la tapa i deixeu-ho coure 5-10 minuts mes fins que es dori la superfície.
9) Treieu-lo del motlle, i arrenqueu-li el paper encerat si l'heu posat. Hauria de ser molt fàcil.
Ja el teniu a punt per menjar!! Vigileu que no us cremeu la llengua, que amb la oloreta que fa, costa esperar!
Com a curiositat, heu de saber que aquesta recepta depèn molt de la farina. A Estats Units la farina és diferent, i en lloc de coure-ho 50 min només s'ha de coure 30 min. A Barcelona en lloc de 1 tassa i mitja segurament necessiteu menys aigua (1 1/4 tasses, més o menys).
val a dir que aquest pà l'he provat de cuinar amb llevat fresc a daus de 25g., i en cas de no trobar l'altre, podeu fer servit aquest llevat perfectament! Cal recordar que, a l'igual que del que es parla a la recepta original, el llevat s'ha de desfer amb aigua tèbia, i no amb una cullera sinó amb el dit ben nèt!
ResponElimina