dissabte, 30 de gener del 2010

Lasanya de Cap d'Any

Nota: Aquesta lasanya la vam fer dues masoveres per cap d'any, d'aquí li ve el nom. Va quedar per llepar-se'n els dits. Masovera! No ho recordo tot, afegeix el que falti!!

Ingredients:

La meitat d'un paquet de plaques de lasanya precuites (aquestes que vam comprar no fa falta ni deixar-les en aigua freda. Es posen amb el farcit i al forn.)
Mantega per embrutar el motlle
Formatge parmesà per gratinar

Pel farcit:
Tomàquets
Un carbassó
Una esbergínia
Xampinyons tallats a làmines
Ceba
Oli d'oliva
Sal
Un sobre de mozzarella ratllada

Per la beixamel
Mantega
Dues cullerades de farina blanca
Llet
Sal

Elaboració

Pel farcit
1) Talleu tots els ingredients necessaris pel farcit de la beixamel a trossos.
2) Coeu els ingredients en una paella per ordre segons el que triga més a fer-se. Primer sofregiu la ceba, després afegiu-hi l'esbergínia, i després el tomàquet i el carbassó.
3) Salpebreu al gust.
Per la beixamel:
4) Mentre la paella va coent les verdures prepareu la beixamel. Tireu mantega en una cassola petita i desfeu-la.
5) Afegiu dues cullerades de farina, i remeneu amb la mantega perquè la farina es cogui. Quan està llesta agafa un color una lleugerament torrat.
5) Afegiu un bon raig de llet remenant vigorosament per evitar grumolls.
6) Quan la mescla s'espessi afegiu una mica més de llet, i seguiu remenant fins que es torni a espessir. Afegiu més llet. Repetiu el procés fins a obtenir la quantitat de beixamel desitjada.
7) Afegiu-hi sal i una mica de nou moscada.

Muntatge
8) Embruteu un motlle apte per a forn amb mantega
9) Comenceu amb una capa prima de beixamel i aeu posant capes de pasta, beixamel, farcit, xampinyons i formatge mozzarella fins que ompliu el motlle (en aquest ordre).

10) Acabeu amb una capa de beixamel i espolvoregeu parmesà i una mica de mantega.
11) Poseu-ho al forn una mitja hora seguint les instruccions del paquet de lasanya, i fins que el formatge es torri.

Emplatar té el seu què, però queda boníssima!
Bon profit!












dimecres, 27 de gener del 2010

Pa que no necessita amassar




Avantatges: Aquesta és la recepta del pa de llavors que heu tastat de la masovera tantes vegades. És un pa que està molt bé de fer perque no necessita amassar! Simplement és important deixar-lo reposar moltes hores, moltes més que el pa normal.

Ingredients

3 tasses de farina (queda més bo si poseu meitat farina blanca meitat integral)
1 i 1/4 cullerades de postre de sal
1 tassa i mitja d'aigua
1/4 cullerada de postre de llevat
Llavors al gust (lli, sèsam, girasol, carbassa, rosella...)

Elaboració

1) S'escalfa lleugerament l'aigua al microones, que quedi tèbia, i s'hi posa el llevat i es remena. S'hi deixa uns minutets.
2) Es barreja la farina, la sal i les llavors en un bol. S'hi tira l'aigua amb el llevat i es barreja tot (amb una cullera ja va bé)
3) S'embruta amb mantega un recipient. Si pot ser, és mes fàcil si és de mida mes petita que el motlle on es courà. També es pot posar paper encerat enlloc de la mantega. Poseu-hi la massa a dins. Si voleu, escampeu unes quantes llavors per la superfície, quedarà més bonic.
4) Deixeu reposar 8-12 hores (jo a vegades l'he deixat reposar 6 hores, i a vegades 24, i també va bé. Depèn molt de la temperatura de l'ambient). Ha de pujar. Si esta en un lloc calentó, millor.
5) Un parell d'hores abans de coure'l piqueu sobre la superfície del pa per eliminar les bombolles grans d'aire. Deixeu reposar un parell d'hores més. (jo a vegades em salto aquest pas i no passa res)
6) Preescalfeu el forn a uns 225 graus C (450 F), i també el recipient on es courà el pa, que ha de tenir tapa. L'ideal es una cassola de ferro colat. Jo ara ho he fet amb una cassola de vidre i també va bastant bé. Si no teniu res d'això una olla normal que pugui anar al forn ja anirà bé, tapada amb paper d'alumini. Pero la crosta queda millor si es un recipient que mantingui l'escalfor.
7) Quan estigui preescalfat el forn i el recipient poseu la massa en el motlle, intentant manipular poc la massa perque no es trenquin les bombolles d'aire. Si heu usat paper encerat poseu-lo a coure amb el paper i tot. Això evita manipulació i li va bé. Deixeu-ho coure amb la tapa durant uns 50 minuts.
8) Treieu la tapa i deixeu-ho coure 5-10 minuts mes fins que es dori la superfície.
9) Treieu-lo del motlle, i arrenqueu-li el paper encerat si l'heu posat. Hauria de ser molt fàcil.


Ja el teniu a punt per menjar!! Vigileu que no us cremeu la llengua, que amb la oloreta que fa, costa esperar!

Com a curiositat, heu de saber que aquesta recepta depèn molt de la farina. A Estats Units la farina és diferent, i en lloc de coure-ho 50 min només s'ha de coure 30 min. A Barcelona en lloc de 1 tassa i mitja segurament necessiteu menys aigua (1 1/4 tasses, més o menys).






dimarts, 12 de gener del 2010

Púding


Avantatges: és súper ràpid i fàcil de fer. A part, serveix per aprofitar restes de pa o brioixeria seca que tinguem per casa... NORMA N.1 DE LA MASOVERA: NO ES LLENÇA RES DE RES!!!


Ingredients

* 300 g. Pa sec (millor si està llescat)
* 1/2 l. Llet (si el pa és molt sec se'n necessitarà més)
* 5 Ous
* 150 g. Sucre
* Canyella (al gust!)

* aigua i sucre per fer caramel



Elaboració

Abans de començar preescalfem el forn a uns 180º-200ºC
1) en un bol posem el pa i la llet. Recomano que la llet estigui calenta (amb el microones mateix), ja que així el pa s'estova més fàcilment.
2) Deixem estovar el pa fins que estigui tovet i el poguem esmicolar sense esforç amb una forquilla. A mi m'agrada que no estigui del tot finet, però per aconseguir un púding súper fí podeu utilitzar el minipimer. Jo opto per fer-ho una miqueta amb la forquilla i prou perquè quedin engrunes. Això va a gustos!



3) Hi afegim el sucre, els ous batuts i la canyella.
4) Ho posem en una safata apta pel forn i ho posem a mitja alçada, durant 1hora més o menys, dintre del forn. Si veiem que es fa massa ràpid de sobre ho tapem amb paper de plata. Sabrem que està fet quan al punxar-lo ja no deixem el punxó brut.



Quan l'haguem tret de forn farem el caramel per tirar-li per sobre (com si fos un flam).




A dintre del púding podeu afegir-hi fruits secs (amb nous és boníssim) o fruita confitada... Segons el gust de cadascú.

La masovera us desitja bon profit...