dimarts, 19 de juliol del 2011

Melmelada de maduixa


Fa unes setmanes vam anar a buscar maduixes. En vam recollir 3 quilos! Com que eren maduixes primerenques i aquesta primavera ha estat horriblement humida i ennuvolada les maduixes no eren gaire dolces. Vam decidir fer-ne melmelada. Ha estat la meva primera vegada, així que espero provar receptes diferents en els mesos que vinguin. Us ho faré saber! Aquesta recepta que he usat és molt bàsica, i podeu canviar les maduixes pràcticament per qualsevol fruita.

Ingredients:

Maduixes pelades i netes
La meitat del pes de maduixes en sucre
1 llimona per cada quilo de fruita



Elaboració
1) Cobriu les maduixes pelades, tallades a trossets i netes amb una capa de sucre (més o menys la meitat del que necessiteu per la recepta) i deixeu reposar una horeta. Veureu que les maduixes comencen a deixar aigua.


2) Poseu les maduixes amb el seu suc i la resta del sucre en una cassola i el suc de la llimona. Deixeu coure a foc lent, remenant sovint perquè no se us enganxi.


Veureu que les maduixes deixen anar aigua de seguida, no caldrà que n'afegiu gens. Aquí teniu una foto de les maduixes surant en l'aigua que elles mateixes han deixat anar:

Heu de remenar fins que veieu que té una textura una mica més líquida que la textura de melmelada (s'endureix en refredar-se). En principi un mètode per veure si la melmelada està al punt consisteix en posar un plat a la nevera fins que quedi ben fred. Agafeu una gota de la vostra melmelada i poseu'la al plat. Com que només és una gota en quedar en contacte amb el plat fred es refredarà de seguida. Inclineu el plat i feu lliscar la gota, i podreu veure si està al punt. A nosaltres ens va costar dues hores ben bones. Aquesta és més o menys la pinta que tenia la melmelada abans de posar-la als pots.


Si voleu podeu triturar les maduixes abans de posar la melmelada en pots. A mi m'agrada trobar-me els trossos (que d'altra banda s'havien reduit molt), així que no ho vaig fer.

3) Una estona abans de quan calculeu que la melmelada estarà llesta ompliu una cassola amb aigua i poseu-hi els pots (tapes incloses) que usareu per la melmelada. Feu-los bullir molt lentament.


4) Quan la melmelada estigui llesta treieu els pots de l'aigua, poseu la melmelada dins el pot deixant uns 2 cm de marge, i tapeu-los amb la tapa. Torneu a posar els pots (ara plens) dins l'aigua i bulliu-los uns 10 minuts.

Cal a dir que aquesta és la manera engorrosa de fer aquest procés. He llegit que els pots es poden esteril·litzar al rentaplats (però jo no en tinc) i que enlloc de bullir els pots plens al bany maria es pot simplement omplir el pot amb melmelada fins que quedi ben arran, tapar-los, i guardar-los cap per vall. La propera vegada provaré aquest altre mètode, a veure si va bé.

Que vagi de gust! Quan obriu un dels pots, això sí, conserveu-lo a la nevera. He de dir que la recepta porta mooolt de sucre, i que en el procés de fer la melmelada pensava que quedaria immenjable de tan dolça, però que un cop feta, com que només es tracta de posar-se una mica de melmelada a la torrada té una dolçor similar que la melmelada de la botiga i està boníssima. Aquí teniu una foto de la melmelada sobre d'un parell de llesques de pa que no cal amassar de la masovera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada