divendres, 30 de setembre de 2011

Risotto amb ceps (Boletus edulis)


Aquesta és una recepta de la meva mare. Jo no l'he tastada però estic seguríssima que li va quedar fantàstic. Primer, perquè m'ho va dir. Segon, perquè mireu la pinta que fa... i tercer perquè tot li queda fantàstic! Si hi ha una recepta de què us en podeu refiar a la masovera... és aquesta!

Ingredients:
* 300 g d'arròs rodó tipus "arborio" (especialitat italiana que es troba al super) o "bomba", que també va bé.
* 200 g de ceps deshidratats “boletus edulis”.
* 200 g de xampinyons frescos tallats a làmines fines.
* 1 Ceba gran.
* 1 vaset de vi dolç, millor blanc (Oporto va bé).
* 50 g de formatge ratllat tipus parmesà.
* Brou de verdures (amb una mica de pollastre també).
* Oli d’oliva.
* Mantega.
* Pebre negre i sal ( la sal la poseu al gust però penseu que el formatge i el brou són salats).
* Julivert trinxat.


Elaboració:

1) Unes hores abans de començar, poseu els ceps deshidratats a remullar en aigua. Poseu-hi la quantitat justa perquè el suc quedi més concentrat ja que aquest líquid es farà servir per l'arròs.
2) Feu també un brou lleuger amb verduretes típiques (ceba, porro, pastanaga, api i unes aletes de pollastre). Millor que estigui concentrat.
3) Useu una cassola gran, millor amb fons gruixut i antiadherent amb oli tot just cobrint el fons. Poseu a confitar la ceba, a foc suau, que quedi cuita i transparent.


4) Tireu tot l’arròs i remeneu, que vagi absorbint l’oli. Tireu també el vaset de vi i el pebre negre, tot al gust, i que també ho vagi absorbint.


5) Afegiu ara els xampinyons frescos. Afegiu també els ceps remullats molt ben escorreguts i remeneu.


6) Quan veieu que aquesta barreja es comença a quedar seca heu de tirar de forma alternativa un cullerot de brou de verdures i un cullerot de brou dels ceps. Cada vegada remeneu fins que l’arròs l’hagi absorbit abans de tirar el següent. A foc moderat però alegre. En total l’arròs hauria de coure uns 20 minuts, igual que qualsevol arròs.


7) Un moment abans de quan penseu que ja està fet, (el gra ha d'estar rodó i tancat però cuit), retireu-lo del foc i afegiu un trosset o dos de mantega i tot el formatge. Aquest arròs no queda solt sinó cremós. Per decorar al moment de servir, se li pot tirar per sobre julivert trinxat.



Mengeu immediatament!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada