dilluns, 17 d’octubre del 2011

Pastís de poma americà: apple pie



Ha arribat la tardor i per aquí es nota, entre altres coses, perquè totes les pomeres han començat a produir. Tothom té pomeres al jardí, els mercats dels dissabtes estan plens de tot tipus de pomes, i fins i tot els companys de despatx et pregunten si vull pomes perquè no saben què fer-ne. Una de les coses a fer-ne és pastís de poma! Aquí en diuen apple pie, i aquí teniu una recepta que és fàcil i deliciosa.

Ingredients (per dos pastissos):
Per la massa:
4 tasses de farina
1 tassa i 3/4 de mantega
1 tassa d'aigua
2 culleradetes de postre de sal
1 cullerada sopera de sucre
1 cullerada sopera de vinagre blanc

Pel farcit:
Canyella
sucre
farina blanca
mantega
Pomes (unes 6 grosses, però depèn de la mida del vostre motlle)

Elaboració:
1) Peleu les pomes i talleu-les a làmines. De cada poma jo en faig entre 8 i 16 làmines, depenent de la mida de la poma. Si voleu evitar que es posin marrons els podeu tirar un raig de suc de llimona.

2) Talleu la mantega amb un ganivet o unes tisores a quadradets d'un mig centímetre. Barregeu-la amb la farina, l'aigua, la sal, el sucre, i el vinagre. Si cal, poseu-hi més aigua, però només la mínima perquè es formi una pasta compacta. L'objectiu de tallar la mantega a trossets enlloc de desfer-la és que no volem una massa homogènia. Volem trossos de mantega que no estiguin barrejats en la massa. Això farà que quedi més flonja, com en capes. És per aquest motiu, també, que l'aigua ha de ser freda, i que si no useu la massa immediatament l'heu de guardar a la nevera. Dividiu la massa en quatre boles.

3) Espolvoregeu farina en una superfície neta i poseu-hi una de les boles al damunt. Aplaneu la bola lleugerament amb la mà i escampeu-hi farina per sobre. Poseu-ne tanta com sigui necessaria perquè el corró no s'hi enganxi. Aplaneu la massa fins que quedi una superfície una mica més gran que el motlle del pastís (incloent les parets). Feu el mateix amb les altres tres boles de massa. Reserveu-ne la massa estirada per cobrir el pastís. Les quantitats d'aquesta recepta són per dos pastissos. Si no voleu tant pastís de poma podeu congelar la massa que heu fet, aplanada i tot, per fer un pastís de poma més ràpidament la propera vegada. Per congelar la massa agafeu un paper film o un paper encerat i poseu-los a sobre de la massa estesa. Enrotlleu la massa sobre sí mateixa de manera que el film separi les diferents capes de massa. Poseu-la al congelador, i ja ho teniu!

4) Agafeu el motlle folrat amb la massa i cobriu-ne el fons amb una capa de poma. Espolvoregeu-hi sucre, canyella, i farina blanca, i poseu-hi uns tallets de mantega. Poseu una altra capa de poma, i torneu a espolvorejar sucre, canyella i farina. La quantitat de sucre i canyella va al gust. La farina només és perquè quan es cogui el pastís absorbeixi el suc que deixen anar les pomes i enlloc de quedar sucós quedi consistent i amb forma. Però no en cal gaire, simplement espolvoregeu-ne una mica com a la foto. Aneu repetint capes de poma fins que ompliu el motlle. Si sobresurten una mica millor, perquè en coure's s'encongeixen.




5) Cobriu el motlle amb la capa de massa que havíeu reservat. Retalleu les vores amb unes tisores, i segelleu les dues masses prement amb una forquilla. Feu uns talls decoratius a la capa de massa de la superfície perquè el vapor pugui escapar.






6) Poseu el pastís al forn preescalfat a uns 225 ºC (uns 425 F) uns 30 minuts. Amb 30 minuts les pomes queden cuites, però encara conserven la forma i una mica de textura. Si us agraden més desfetes podeu deixar-les més estona. Per evitar que el cul se us cremi podeu posar el pastís a sobre d'una placa de forn freda després dels 30 minuts.




Queda molt bo si es serveix tebi i amb una bola de gelat de vainilla. A rellepar-vos, golafres!

1 comentari: