dimarts, 14 de desembre de 2010

Panellets


Aquesta és la recepta de panellets que he fet sempre a casa. Es veu que els panellets de veritat es fan amb ou, no amb patata. Deu ser més difícil de fer-los amb ou, i per això les receptes de panellets per casa tenen patata bullida. Podeu trobar una adreça de com fer-los amb ou al programa Dolça Catalunya de TV3

Ja sé que no és època de panellets, que són per Tots Sants, però jo vaig decidir fer-los per Thanksgiving!

Ingredients:

Pel massapà
- 450 g d'ametlla mòlta
- 350 g de sucre
- 75 g de patata bullida i pelada

Pels gustos
- Pinyons
- Cacau en pols
- Gingebre fresc
- Coco ratllat
- Llimona
- Canyella

Elaboració:

1) Netegeu les patates (amb pell) i bulliu-les

2) Quan les patates s'hagin refredat i les pugueu tocar, peleu-les.

3) Barregeu l'ametlla mòlta, el sucre i la patata. Vigileu de no posar més sucre del compte, perquè aleshores s'estoven i quan es posen el forn s'aixafen. Amb aquesta quantitat de patata és molt fàcil fer els panellets, perquè la massa no és gaire humida. La veritat és que a mi m'agrada posar-hi una mica més de patata. Són més incòmodes de fer, però en menjar-los estan més tovets.

4) Deixeu reposar la massa una hora o tota la nit

5) Feu un xurro amb la massa


6) Dividiu el xurro en tantes parts com gustos volgueu fer. En el nostre cas, sis.


7) Barregeu el massapà amb els diferents ingredients per fer els gustos. Pel cacau, la canyella i el coco barregeu el massapà amb el cacau en pols, o la canyella en pols, o el coco ratllat. Pel gengibre peleu gengibre amb una cullera i ratlleu-lo. Barregeu-lo amb el massapà. Per la llimona poseu ratlladura de llimona i una mica de suc de llimona. Vigileu de no posar gaire suc, que si queda massa humit és molt difícil de manipular. Pels panellets de pinyons no hi poso cap altre ingredient. Quina quantitat de cada ingredient? Honestament, jo en tasto una mica i n'afegeixo fins que m'agrada el gust.


8) Feu un xurro amb la massa, i talleu-lo en trossets de més o menys 13 g


9) Feu boletes amb cada un dels trossets, i decoreu-los com us agradi més. El que vam fer nosaltres va ser:

- Pels de pinyons arrebosseu el massapà amb pinyons. Si costen d'enganxar, hi ha diferents tècniques:
* Barregeu un rovell amb els pinyons. Quedaran enganxosos, i serà fàcil d'arrebossar
* Si no voleu embrutar tots els pinyons amb ou podeu fer com amb les croquetes, passeu les boles de massapà per ou batut, i després arrebosseu-los amb pinyons. Això és el que vaig fer jo.
* Barrejar un rovell d'ou amb almívar TPT com expliquen aquí.

- Pels de llimona arrebosseu el massapà amb ametlles filetejades.

- Pels de xocolata arrebosseu el massapà amb sucre blanc

- Pels de gengibre simplement hi vam posar un anacard a sobre.

- Pels de coco arrebosseu-los amb coco i doneu-los forma piramidal

- Pels de canyella arrebosseu el massapà amb ametlla tallada a daus (en aquest cas no en teníem i vam fer servir pinyons)


10) Pinteu els panellets per sobre amb ou batut.


11) Quan tots els panellets estiguin fets poseu-los sobre de paper encerat, i poseu-los al forn. El forn ha d'estar fort, i per evitar que es cremin si podeu poseu l'opció del forn de manera que només escalfi per dalt. Si no pot ser poseu la plata tan amunt com pogueu. Quan estiguin dauradets per sobre ja estan llestos!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada