diumenge, 20 de gener del 2013

Fideuà



Fideuà de cap d'any! La foto és una mica escarransida perquè no vam recordar de fer fotos finsque ja havia volat gairebé tot. Us en feu el càrrec, oi? Estava boníssima...
Els ingredients son els que tenia a mà, m'hagués anat bé una mica més de peix pel brou...

Ingredients

Pel brou de peix:
- Les parts no nobles de dos crancs (dungeness crab, que en diuen aquí. Dels grossos, grossos, pesaven gairebé un quilo cada un, i els vam haver de comprar ja cuits, no els venien d'altra manera. Les parts nobles ens les havíem menjat un altre dia, i vam congelar les carcasses, junt amb les brànquies, i altres parts que no sé ben bé què son,  inclòs tot aquell suquet groc que tenen a dins que no fa gaire bona pinta, però que està boníssim).
- A poder ser caps o espines d'altres peixos, o algun peixet de roca. Nosaltres no teníem res de tot això així que vam haver de posar un tros de peix del bo (crec que era rockfish).
- Un porro
- Una ceba petita
- Un tomàquet
- Una fulla de llorer
- Aigua
- Sal i pebre

Per la fideuà
- Mig quilo de fideus del número 2 (aquí a Estats Units de fideus no en tenen. Els meus amics es pensaven que havia trencat espaguetis. Quina gràcia!)
-  oli d'oliva
- deu gambes de les bones
- La carn de les potes d'un cranc
- Sal i pebre
- dos grans d'all pelats i tallats a trossets ben petits
- Un vaset de vi blanc o similar (nosaltres teníem brandi, i això li vam posar).
- tres cullerades de salsa de tomàquet (i no més de tres! Jo faig jo mateixa la salsa de tomàquet triturant tomàquets madurs amb pell i tot, i fregint-los amb oli d'oliva, sal, orenga i una cullerada de sucre. És una mica més lent que la salsa de pot però està moooolt més bo).

Per servir:
All i oli

Elaboració:

1) Feu un brou de peix posant tots els ingredients pel brou en una olla, i bullint-ho durant uns 45 min. No us passeu d'aigua, que ha de quedar concentrat. En acabar de bullir coleu el brou, i descarteu tots els sòlids (o guardeu-los per menjar si veieu que hi ha alguna cosa aprofitable). Tasteu-lo per estar segurs que està al punt de sal.

2) Treieu la carn de les potes del cranc i reserveu-la. S'ha de fer amb una mica de paciència. Les closques buides del cranc també les vaig tirar a l'olla del brou.

3) Poseu oli en una cassola ampla. Escalfeu-lo i fregiu-hi les gambes i la carn de cranc amb un pèl de sal. A mitja cocció afegiu el gotet de brandi.

4) Quan les gambes i el cranc estiguin cuits treieu-los de la cassola i reserveu-los.

5) Poseu els fideus a la cassola i fregiu-los en l'oli. El foc ha de ser fortet, i heu de remenar contínuament perquè no s'enganxi. Heu de remenar força estona, fins que els fideus es vegin ben rossos. Com més els fregiu, més bona quedarà la fideuà.

6) Uns minutets abans d'acabar de fregir els fideus afegiu l'all, i doneu-li un parell de voltes fins que faci olor. Afegiu les tres cullerades de salsa de tomàquet i doneu-hi també un parell de voltes.

7) Afegiu el brou de peix. Aquí s'ha d'anar amb compte de no afegir-ne massa, perquè no volem que quedi caldós, així que jo el que vaig fer va ser tenir una olla amb el brou bullint al costat, i anar afegint brou quan semblava que ho necessitava. Com si fos un risotto.

8) Quan la pasta estigui cuita, ja teniu la vostra fideuà! Serviu immediatament amb allioli.

1 comentari:

  1. Hola,

    He vist que teniu moltes receptes al bloc, i m‘agradaria presentar-vos la pàgina Lestevesreceptes.cat, on els usuaris poden buscar entre més de 28000 receptes de les millors pàgines catalanes. També hem creat el Top blocs de receptes, on, de franc, podeu afegir el vostre.

    Lestevesreceptes.cat té diverses versions, en suec, francès, anglès, italià o castellà entre d’altres. Voleu formar part de la nostra família?

    Quedem a la vostra disposició!
    Andreu
    Lestevesreceptes.cat

    ResponElimina