dijous, 17 de juny del 2010

Pastís de maduixa, rhubarb i mató


Aquí a Oregon tenen una verdura interessant. Es diu Rhubarb. És com una bleda gran, amb un tronxo llarg i vermell (que és la part que es menja). Té un gust molt àcid que combina molt bé amb la dolçor de les maduixes. A més, és la primera verdura que creix als horts després de l'hivern, i coincideix amb les primeres maduixes. Per això és molt típic menjar "strawberrie rhubarb pie". Em va encantar la primera vegada que en vaig tastar, i com que és l'època he decidit fer-ne una. Vaig estar buscant per internet fins que vaig trobar una recepta que també portés mató (o riccota, com vulgueu dir-ne), tinc la impressió que els gustos han de combinar molt bé. No ha quedat molt bonica a la vista (i la meva càmera últimament no enfoca gaire bé) però està boníssima.

Ingredients:

Per la massa
- Una tassa de farina
- Quatre cullerades soperes de mantega
- 1/4 de cullerada de cafè de llevat químic
- 1/4 de cullerada de cafè de sal
- 3 cullerades soperes de llet
- 1 cullerada sopera de sucre

Pel farcit
- 2 tasses de rhubarb tallat en daus de 0.5 - 1 cm
- 2 tasses de maduixes
- 1/2 tassa de sucre
- 1 tassa de mató que podeu fer vosaltres mateixos seguint la recepta de mató a la llimona de la masovera
- 1 cullerada de cafè d'essència de vainilla líquida
- un pessic generós de nou moscada


Elaboració:

1) En un bol barregeu la farina, el sucre, el llevat i la sal. Afegiu la mantega freda que haureu tallat a trossets petits. Podeu usar el minipimer per barrejar-ho si ho voleu molt uniforme, però amb les mans ja anirà bé. Ha de quedar granulós, com si fos sorra.

2) Afegiu la llet fins a obtenir una massa. Si no teniu prou humitat podeu afegir-hi una mica d'aigua. De mica en mica, no us passessiu. Deixeu-ho reposar dins la nevera (cobert o s'assecarà) durant 30 minuts.

3) Talleu el rhubarb i espolvoregeu-lo amb 1/4 de tassa de sucre.


4) Talleu les maduixes i afegiu-les al bol amb el rhubarb. Cobriu-ho tot amb la resta del sucre.

5) En un altre bol barregeu la vainilla el mató i la nou moscada.

6) Cobriu una superfície amb una mica de farina i aplaneu la massa amb el corró fins a formar un cercle. Transferiu-la a una plata de forn.

7) Afegiu una capa de mató sobre la massa deixant una vora prou ampla com per tancar-la al final. Poseu-hi la mescla de maduixes i rhubarb a sobre. Veureu que les maduixes amb el sucre hauran deixat anar suc. Mireu de no afegir-lo o quedarà massa sucós.

8) Plegueu les vores de la massa i fiqueu al forn preescalfat a 200 C (400 F) durant 40 minuts. Deixeu refredar 10 minuts abans de menjar. Hi podeu espolvorejar sucre glas per sobre, quedarà més bonic.



NOTA: Jo vaig fer el pastís en un motlle en lloc d'una plata de forn. En coure's la maduixa i el rhubarb van deixar anar molt líquid, que es va quedar en el motlle i va fer que la massa quedés tota mullada (bona, però mullada). Per això la foto no ha quedat gaire resultona. Si ho feu en una plata segurament us quedarà tot més cruixent, però tingueu en compte que quedarà tota la plata empastifada. Prengueu precaucions!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada