dilluns, 24 de juny del 2013

Coca de Sant Joan (de brioix)



Quan vaig fer el tortell de reis el Nadal passat me'n vaig adonar que necessito una bona recepta de brioix. M'agradaria que les meves coques i tortells tinguéssin més gust a brioix que a pa dolç. Tinc la sensació que perquè siguin fàcils d'amassar moltes receptes tenen molta més farina de la que toca (o molta menys mantega i ous). Jo ja li he perdut la por a amassar masses enganxoses (aquesta ho és, prepareu-vos a embrutar-vos les mans), així que aquest any, enlloc de buscar una recepta de coca de Sant Joan, he buscat una recepta de brioix, i l'he adaptada per fer una coca. He triat la recepta d'un brioix no qualsevol de cuina per llaminers i hi he fet unes quantes modificacions. Ha quedat una coca molt flonja, molt més bona que cap altra coca o tortell que hagi fet mai. Ha volat! Us deixo la recepta aquí a sota.

Ingredients:

Per la massa:

- 250 g de farina per fer pa
- 40 g de sucre morè
- 5 g de sal
- 1 culleradeta de postre de llevat liofilitzat (malhauradament se m'havia acabat el de flequer, però utilitzeu el de flequer si en teniu: uns 20 g)
- 2 ous (avui només en tenia d'ànec. A part de ser més grossos, es poden fer servir igual)
- 75 g mantega a temperatura ambient
- 40 g de llet sencera
- 1 culleradeta de postre de matafaluga
- 1 culleradeta de postre de coriandre

Per decorar:

1 ou per pintar
30 g de sucre llustre
30 g d'ametlla en pols
5 cullerades d'aigua
pinyons o ametlles filades
sucre

Elaboració:

1) Poseu tots els ingredients per la massa junts en un bol, excepte la meitat de la mantega

2) Barregeu, i poseu-vos a amassar. El brioix necessita un amassat força llarg. Al principi la massa serà molt enganxosa. No patiu, continueu amassant. Jo he amassat en tres intervals de 10 minuts (és a dir, 30 minuts en total) deixant reposar la massa (i reposant jo) una mica entre un i altre interval. En el tercer interval ja es veia que la massa havia canviat totalment de consistència, i només s'enganxava lleugerament a la taula i a les meves mans.

3) Un cop decidiu que heu amassat prou incorporeu la resta de la mantega. Torna a ser una mica enganxifós, però és força ràpid

4) Deixeu reposar fins que dobli el volum (amb aquesta quantitat de llevat triga unes tres o quatre hores. Dobleu la quantitat de llevat si voleu que pugi més ràpid).

5) Feu-ne una bola, i torneu a deixar reposar fins que dobli el volum

6) Mentre puja, prepareu la barreja de farina d'ametlla, sucre llustre i aigua.

6) Poseu una mica de farina en una superfície, i doneu-li forma de coca. Jo no he usat un corró, sinó que l'he anat estirant amb les mans (una mica com si fos una pizza) per evitar perdre tot l'aire.

7) Pinteu la coca amb ou batut. A sobre, escampeu-hi la barreja de farina d'ametlla, sucre llustre i aigua. Afegiu les ametlles filades o pinyons, i espolvoregeu sucre per sobre.

8) Poseu al forn a 210 C (uns 410 F) durant uns 15 min o fins que la coca estigui torradeta per sobre.

Bona revetlla!







1 comentari:

  1. Hola blocaire,

    Hem vist que tens moltes receptes al teu bloc i et volem presentar www.lestevesreceptes.cat, un portal web on els nostres usuaris poden buscar entre més de 37.000 receptes de les pàgines i blocs més populars en llengua catalana.

    A la nostra página hem creat la secció TOP BLOCS DE RECEPTES, un rànquing de blocs on tu també pots afegir el teu bloc. Nosaltres indexem les teves receptes i els usuaris les poden trobar utilitzant el nostre potent motor de recerca. Lestevesreceptes.cat té més de 2.000 visitants únics cada dia que busquen receptes a la nostra página, generant una gran quantitat de tràfic per tots aquells blocs que formen part del nostre portal. I el millor de tot és que no t’has de preocupar de res perquè tot a Lestevesreceptes.cat és gratis!

    Lestevesreceptes.cat forma part del segon portal de receptes més important del món, amb presència a 37 països diferents. Tenim pàgines germanes a França, Portugal, Itàlia, Estats Units o Suècia, entre d’altres.

    Vols formar part d’aquesta gran familia?

    Moltes gràcies per la teva atenció i restem a la teva disposició!!!!

    Carles Vicente
    Lestevesreceptes.cat

    ResponElimina