dissabte, 15 de juny del 2013

Oatmeal o esmorzar calent de civada



Aquesta és una de les especialitats americanes que he descobert que m'agrada més: cereals calents per esmorzar. Es tracta, bàsicament, de bullir flocs de civada i menjar-se'ls calents. He de dir que em va costar una mica trobar-li el gust (simplement civada sense res, bullida, és molt avorrida, i visualment no és gaire engrescadora), però hi ha moltíssimes maneres diferents de cuinar la civada per esmorzar. Es poden cuinar els grans sencers (però triga molt a fer-se, la gent que fa això normalment tenen un crockpot, no sé com es diu en català, d'aquells en què son elèctrics i mantenen una temperatura no gaire alta durant molt de temps, i el deixen cuinant tota la nit). També es poden cuinar els grans de civada tallats a trossos (aquí en diuen steel cut), que triga una mica menys, però no és gaire còmode per dies de cada dia en què un no es pot encantar esmorzant per anar a la feina, o es poden cuinar flocs de civada, que vénen en diferents gruixos. Hi ha els flocs "old fashioned" que son més gruixudets, o els ràpids, que es fan en 5 minuts. Els sibarites de l'oatmeal diuen que com més sencer és el gra, millor, perquè es nota més la textura del gra. Les quick oats la veritat és que queden més com farinetes. Però depèn del vostre gust, clar. Jo aquesta recepta l'he fet per flocs del tipus "old fashioned". Si canvieu el tipus de civada s'ha de canviar la quantitat d'aigua i l'estona que es cou (poso una nota a baix).  Per preprar-los la gent acostuma a bullir-los amb aigua amb una mica de sal i/o una mica de sucre, i servir-los amb fruits secs, posar-los una cullerada de mel, o sucre, o amb una mica de fruita tallada. La recepta que us poso aquí me l'he mig inventat inspirant-me en l'arròs amb llet (però gairebé no té sucre perquè es tracta d'esmorzar, no de preparar un postre). 

Proporció de civada - líquid (en volum):

Grans de civada tallats a trossos (steel cut): 1 mesura de civada, 4 mesures de líquid
Flocs de civada gruixuts "old fashioned": 1 mesura de civada, 2 mesures de líquid
Flocs de civada prims "quick oats": 1 mesura de civada, 1 mesura de líquid

(els temps no me'ls sé gaire, així que experimenteu. Jo diria que els flocs de civada prims amb 5 minuts ja es fan. Els flocs gruixuts triguen uns 10 minuts, i els grans tallats uns 40 minuts).

Ingredients (per 2 persones):

1 tassa de flocs de civada gruixuts "old fashioned"
1 tassa d'aigua
1 tassa de llet
1 culleradeta de cafè de sucre
1 pessic de sal
1 branca de canyella
la pell de mitja llimona
fruita per acompanyar (normalment hi poso poma per anar ràpid, però avui tenia fruita variada)

Elaboració:

1) Poseu tots els ingredients menys la fruita en un petit cassó al foc.

2) Compteu uns 10 minuts des que comença a bullir (o aneu tastant fins quan tingui la textura que voleu). Ha de quedar cremós.

3) Poseu en un bol, i afegiu-li fruita fresca per sobre
Gaudiu de l'esmorzar!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada