dilluns, 8 de febrer del 2010
Mató casolà a la llimona
Aquesta és una recepta sorprenentment fàcil, i queda molt bé! L'única diferència amb el mató comprat és que té un regust a llimona que, d'altra banda, queda molt bo.
Ingredients:
* 2 litres de llet sencera. També es pot fer amb llet descremada, tot i que aleshores queda menys gras. És molt important que la llet no sigui UHT! perquè aleshores no funcionaria. Pot ser llet homogeneitzada i pasteuritzada (jo ho vaig fer amb llet pasteuritzada) però no pot ser ultrapasteuritzada!!
* El suc d'una llimona (1/4 tassa)
Elaboració:
1) Escalfem la llet fins a uns 85-95 ºC, és a dir, que estigui a punt de bullir, però que no bulli.
2) Treieu-ho del foc i tireu-hi el suc de llimona.
3) Un cop tirat el suc de llimona veurem que immediatament se separa la llet en una part sòlida i una de líquida transparent. Deixeu-ho reposar uns 15 minuts tapat perquè hi hagi una bona separació.
4) Folreu un colador amb un drap net. En principi hi ha uns draps especials amb una mida de porus adequada per fer formatge. Nosaltres no en teníem i vam usar un drap normal i va anar la mar de bé.
5) Coleu la llet per quedar-vos només amb la part sòlida. Podeu penjar el drap lligat per les quatre cantonades sobre la pica una estona fins que deixi de gotejar.
6) Refrigereu, i ja estarà llest per menjar!
Queda molt bé amb mel i amb fruits secs. Animeu-vos a fer-lo, és molt fàcil!
Etiquetes de comentaris:
formatge,
formatge fresc,
llet,
llimona,
mató
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
com a drap on colar el suero de la llet també es pot utilitzar unes gasses no esterilitzades que venen a les farmàcies (n'hi ha d'1m x 1m que son perfectes!!).
ResponEliminaNo sabreu pas si llet esterilitzada és el mateix que pasteuritzada. Ho acabo de provar amb llet esterilitzada però no m'ha sortit bé. Suposo que cal que sigui llet directa d'una lleteria, oi? Gràcies!
ResponEliminaDoncs no n'estic segura... ho he estat buscant per internet i algunes pàgines diuen que la llet pasteuritzada i la esterilitzada són diferents. He trobat una pàgina que explica la coagulació àcida del formatge que diu que en principi es pot fer amb tot tipus de llets. Però si no t'ha sortit deu ser que no... La llet que jo vaig comprar era del supermercat, no de la lleteria, però de la que s'ha de mantenir en fred. I l'etiqueta deia que era pasteuritzada. Però com que era a Estats Units vés a saber, potser tenen estàndards diferents. Sort!!
ResponEliminaGràcies Lamasovera! Avui ho he tornat a provar amb llet de la que dius tu (només pasteuritzada i de supermercat que he trobat al Lidl!) i m'ha sortit! Moltes gràcies!!!
ResponEliminaMagnífic! Que aprofiti...
ResponEliminaUna cosa de la llet que sobra quan es cola què se'n fa?
ResponEliminaJo el llenço... Sé que algunes receptes fan servir la llet que sobra de fer formatge per fer pa (substitueixen l'aigua per aquest líquid). Em sembla que ho vaig provar una vegada amb la llet sobrant després de fer mozarella. El pa va quedar bé, però res espaterrant. En aquest cas no sé si aniria bé per fer pa, perquè amb la llimona serà un líquid molt àcid, i no sé com interferiria amb el llevat... Si en trobes algun ús, ja ens ho diràs!
ResponEliminaLa masovera, d'incògnit.